Viktig litteratur vinner priser

Jag bli alltid upprörd över den nonchalans som kännetecknar stormedias behandling av barn- och ungdomslitteraturen och facklitteraturen. Den styvmoderliga behandlingen lyser kanske igenom tydligast då det gäller litterära priser, nu senast Augustpiset. Sveriges television nöjde sig helt sonika med att redovisa den skönlitterära vinnaren i vuxenklassen. Svenska dagbladet var inte bättre; vuxenlitteraturen ägnas en hel artikel, medan årets ungdomsbok och vinnaren i fackboksklassen nämns mest i förbigående.
Uselt av media att spä på en kommersiell bild av litteratur där vuxen skönlitteratur är fint och viktigt och den mer svårsålda(?) barn- och ungdomslitteraturen och facklitteraturen fortfarande betraktas som paria.
2011 års Augustpristagare:
Årets barn- och ungdomsbok: Jessica Schiefauers ”Pojkarna”
Årets fackbok: Elisabeth Åsbrinks ”Och i Wienerwald står träden kvar”
Lilla augustpriset: Cathrine Bengtssons ”Kärlekssvetten”
Årets skönlitterära bok: Tomas Bannerheds ”Korparna”

One thought on “Viktig litteratur vinner priser

  1. Du har så rätt!
    Har det med de förväntade upplagornas storlek att göra?
    Pojkböcker säljer inte i så stora mängder, begränsad till en liten åldersgrupp, nog så viktig men inte kommersiellt viktig.

Comments are closed.