AI för nybörjare av Johan Falk

En bra introduktion till ämnet artificiell intelligens. Som titeln antyder lämpar den sig bäst för nybörjaren. Ingen aha-upplevelse för mig personligen, men säkert matnyttigt för andra.

Jag sakande en genomgång över transhumanismen och dess implikationer. Detta berördes knappt med en mening i bokens framtidsvision.

Fakta om transhumanism

Robotdesignern Hans Moravec, cybernetikern Kevin Warwick och uppfinnaren Ray Kurzweil har förutspått att människor och maskiner kommer att smälta samman för att skapa cyborger. Dessa kommer att vara mer kapabla och mer kraftfulla än människor eller maskiner kan vara på egen hand. Denna idé kallas transhumanism och har sina rötter i verk av Aldous Huxley och Robert Ettinger. Den har också porträtterats i skönlitterär form, till exempel i manga-serien Ghost in the Shell och science fiction-klassikern Dune.

Edward Fredkin har framfört uppfattningen att ”AI är nästa steg i människans evolution”. Denna idé föreslogs ursprungligen i Samuel Butlers ”Darwin bland maskinerna” 1863. Denna idé har vidareutvecklats av George Dyson i hans bok med samma namn från 1998.