Är fildelning OK?

Ja, enligt Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är det inte ett brott som är värt att lägga polisresurser på. I stället vill Sjöstedt se något som liknar bibliotekens avtal, där varje utlånad bok, musikskiva, spel eller film genererar en liten ersättning till skaparen. Sjöstedt menar att ett liknande (skattefinansierat?) avtal bör omfatta även upphovsrättsskyddat material på nätet.

Jag har ingen egentlig uppfattning i frågan. Jag kan förstå de som vill skydda sitt material från att piratkopieras. De har givetvis rätt att tjäna pengar på sina produkter. Det finns massor av bra sidor som innehåller material som är fritt att använda. Varför inte nöja sig med det och följa lagen? Allt kan inte vara gratis och ett felaktigt handlande blir inte rätt därför att många gör det. Jag kan naturligtvis också se det absurda i att lagföra de två miljoner svenskar som i dagsläget tankar hem upphovsrättsskyddade filmer, böcker och låtar. Frågan är vad den berömda Marknaden tycker om ett system liknande bibliotekens? Ett sådant system tycker jag rent spontant låter som en kreativ lösning som både skulle gynna skaparna och konsumenterna.
Debatten om rätten till ersättning för författare, filmmakare och musiker lär fortsätta…

2 thoughts on “Är fildelning OK?

  1. Mycket bra uttryckt! Problemet är väl att fildelning blivit synonymt med den olagliga delningen av filer med upphovsskyddat material, tex. filmer.

    Fildelningen i sig är ju inte olaglig, det är först när innehållet som delas är skyddat det leder till en olaglig handling. Jag gissar dock att den absoluta majoriteten av allt fildelat material består av filmer, spel m.m. som är skyddat av upphovsrätten…

Comments are closed.