Boktips: Kärlek & känslor åk 5-6

INTE BARA TENNIS AV PETER BARLACH John är en elvaårig kille, på det tolfte, vars största intresse är tennis. Han bor i Lillängen med sin mamma, pappa, storasyster och deras hund Bessie. När han inte går i skolan hänger han med kompisar och spelar tennis. Men en dag vänds livet upp och ner. Inte bara tennis är en stark och drabbande berättelse om att mista en förälder.

KÄNSLA: SORG, KÄRLEK
LITE MER ÄN EN KRAM AV MÅRTEN MELIN Tänk att man är tretton år och har en syrra som är femton. Tänk att syrran får en ny kompis, en nyinflyttad, snygg tjej från Stockholm. Tänk att dom börjar hänga hemma hos en, sitta vid köksbordet och dricka kaffe och kolla på film på kvällarna och sånt. Tänk att det sen plötsligt visar sig att den där tjejen, som är två år äldre, vill göra en massa grejer med en. Grejer man tidigare bara kunnat drömma om. Vad gör man då?

KÄNSLA: KÄRLEK
 SOM TROLLERI AV MÅRTEN MELIN En dag sitter han bara där på bryggan. Mikaels ögon är gnistrigt gröna, de riktigt borrar sig in. Mona får nästan ont i huvudet när hon ser på honom. Han är söt men konstig – smutsig och liksom lite borta. Mona blir som besatt av honom. Vad bor han? Vad vill han? Varför är han så underlig? Hur kan han ha en sån makt över henne? Det känns som om Mona skulle göra vad som helst för att vara nära honom. Och snart ställs allt på sin spets.

KÄNSLA: KÄRLEK
 LÅNGT IFRÅN KÄR AV INGRID OLSSON Linnéa och Vanessa längtar till att jullovet ska ta slut så att de får träffa den nya killen som ska börja i klassen: Vilmer. De är säkra på att Vilmer är jättesöt. Det hörs ju på namnet. V som i världens sötaste. Egentligen ville Vanessa att det skulle vara V som i vacker, men det tyckte Linnéa lät töntigt och då blev det som Linnéa tyckte. Det mesta blir som Linnéa vill nu för tiden. Men när det kommer till Vilmer är det inte mycket som blir som Linnéa önskar.

KÄNSLA: KÄRLEK, VÄNSKAP
BERT OCH DATADEJTEN AV SÖREN OLSSON & ANDERS JACOBSSON Berts alla kompisar vill bara umgås med sina datorer. De chattar med varandra på MSN, de kollar in snygga brudar och vilka vapen man ska köpa. Bert har lovat sig själv att aldrig bli en datanörd. Aldrig i livet, säger han! För det är ju inte det riktiga livet IRL. Och hans gamla dator är ändå så trög så att han inte kan koppla upp sig mot nätet. Men på sin födelsedag får han oväntat en alldeles egen laptop! Och plötsligt har han TVÅ flickvänner underbara Amanda och en tjej på nätet. Fast det vet inte Amanda om. Och eftersom internet bara finns i luften och är osynligt så är ju inte LoverGiiiirl 123 heller på riktigt. Så inte måste han ha dåligt samvete för det, eller hur?

KÄNSLA: KÄRLEK
SUNE: DET BÄSTA AV DET VÄRSTA AV SÖREN OLSSON & ANDERS JACOBSSON En samlingsbok med anledning av att Sune firar 25 år. Jubileumsboken innehåller några helt nya Sunekapitel och de allra bästa favorittexterna i repris minst 70 sidor läsning! Det blir också unika bilder och roliga fakta om författarna Sören och Anders. Och en inblick i hur de arbetar fram en ny Sune-bok. Dessutom roliga topplistor, pyssel, Sunes favoritsaker, familjeträd och quiz. Sunes bästa tips och trix om tjejtjusning, skolan, god mat, bus och annat nyttigt. Givetvis blir det också en kavalkad av alla hittills utgivna Sune-böcker.

KÄNSLA: KÄRLEK
 KICKBOXAREN AV NIKLAS KRONG & MARIA BJÄRN
– Ge hit telefonen!
En axel träffade Eremias i bröstet och han kastades bakåt. Han slog hårt i asfalten med mobilen i handen. Han höll den hårt. Skötsamme Eremias får stryk av Robin, killen med tatuerade knogar. Han blir besatt av att hämnas, han struntar i allt annat.
Han vill bara att Robin ska lida. Känna samma smärta och förnedring som Eremias. Samma skam. När Eremias börjar med kickboxning i en klubb blir han bättre på att slåss. Men hur ska han använda det han lärt sig? Han får bara kickboxas för att försvara sig. Slår han Robin blir Eremias avstängd för alltid.

KÄNSLA: ILSKA, HAT