Boktips: Deckare åk 5

DEN SISTE TSARENS HEMLIGHET av VERONICA VON SCHENK

Elm är en lika vacker som gammal stad och ligger mitt emellan en bergstopp och en kristallklar sjö. Staden har stolta anor men gömmer också en hel del mörka hemligheter. Här bor syskonen Milo och Vendela Grip. Milos och Vendelas mamma är stadens borgmästare och farmor Minerva är professor och ansvarig för utställningarna på Historiska museet. Efter många års förhandlingar och hårt arbete har Minerva äntligen fått till stånd en utställning av flera berömda och ovärderliga Fabergéägg. Men just när utställningssuccén är ett faktum sker det otänkbara: Äggen blir stulna. Och inte nog med det, de stjäls från ett slutet rum fullt av vittnen. Hur är det möjligt?

DAVDID & LARISSA: ANTIKVARIAT BLÅ SPEGELN av MARTIN WIDMARK

I den första boken har den 13-årige David just flyttat in hos Melkior, en vän till familjen som äger antikvariatet Blå Spegeln. Melkior är en sympatisk man som mest ordnar med sina gamla böcker om biologi och zoologi. Det passar David perfekt, som trivs bäst när han får vara i fred och fundera. Numera gillar han också att vara i Larissas sällskap, en smart och egensinnig tjej från Ryssland som dök upp den första skoldagen i 7:an. En dag bryts de stilla rutinerna på antikvariatet då Melkior plötsligt är spårlöst försvunnen. David och Larissa hittar ett kodat meddelande som hjälper dem att ta upp jakten.

FLICKAN UTAN MINNE av PETTER LIDBECK

En flicka vaknar upp och har tappat minnet. Hon vet inte vem hon är, vad hon heter eller var hon bor. Hon tas till sjukhus. Snart kommer en kvinna som påstår sig vara flickans mamma. Men kvinnan uppför sig inte som en mamma.

SIGNE HOLM: FESTEN av PETTER LIDBECK

Det är fest i villaområdet. Elsas föräldrar har bjudit alla grannar och dansen är i full gång ute på terrassen. Dagen efter får familjen ett otäckt dödsbesked. Sebastian, en av gästerna från festen, har blivit påkörd på vägen hem. En olycka tror man, men Elsas kusin Signe är inte övertygad. Hon ser spåren leda åt ett helt annat håll.

ARKEOLOG-DECKARNA OCH INKA SKATTEN av DAN HÖJER

Hur ska det bli att ha sommarlov hos knäppa farbror Valdemar? Mycket mer spännande än kusinerna kunnat tro, visar det sig. Valdemar drar med barnen på skattjakt i djungeln och de möter hans ärkefiende, den hemske skurken professor Grävberg. Med hjälp av Valdemars geniala uppfinningar och mod, list och snabba ryck måste Marvin, Ramses och Neffi rädda både Valdemar och den gömda skatten. Fartfyllt, lättläst och kul!