Pinterest och upphovsrätten

Pinterest har snabbt blivit en av nätets populäraste sidor. Sidan låter dig märka ut (”pin”) bilder från webbsidor du är intresserad av. På Pinterest kan användare sedan kika på varandras bildflöden och hitta inspiration och vänner med gemensamma intressen. Så långt allt väl.
Problemen börjar dock göra sig tillkänna. Användare som märker ut bilder måste naturligtvis äga rätten att använda den bild man märker ut, något som sällan är fallet. Men det stora kruxet är själva avtalet med med Pinterest. När man blir användare ger man dessutom Pinterest exklusiv rätt att använda bilderna som de önskar, d.v.s. de kan sälja vidare allt innehåll du placerat i ditt bildflöde. Om du då inte äger rättigheter till bilderna begår du en brottslig handling.
Fortsättning följer säkert…