Kobra, 31 mars 2009

Såg det utmärkta kultur- programmet Kobra idag. Temat var leksaker. Särskilt intressant var inslaget om dataspelsutvecklaren Luc Bernard, som skapat ett spel där spelaren är ett offer. Spelet utspelar sig i och under nazismens förintelse av judar m.fl. och har väckt rabalder, trots att det ännu inte kommit ut på marknaden.

Frågan om hur mycket leksaker påverkar oss som vuxna dyker upp. Varför blir inte alla som spelar blodiga våldsspel mördare och psykopater? Oavsett det farliga i att spela/leka kan man nog dra samma slutsats som en av de intervjuade ”experterna”. Att utsätta barn för krig, våld och brutalitet lär oss att det är just detta som är normen. Barn får ingen möjlighet att se en värld utan våld, vilket är tragiskt… Kanske är det jag som är naiv, men visst vore det trevligt om alternativen var mer jämbördiga?